SDP – VALORANT

Dobrodošli na strani SDP Valorant

Spodaj lahko najdete vsa pravila igre in napotke za igralce, ter potek igre.

Komunikacija med kvalifikacijami in igro

Kapetani ekip se morate pridružiti uradnemu EŠZS discord serverju, ter se javiti administratorjem, kateri bodo poskrbeli za role in ustrezno komunikacijo med kapetani.

Discord


Kvalifikacije

Kvalifikacije bodo potekale v dveh terminih:

1. Kvalifikacije: 6. 3. 2022
2. Kvalifikacije: 13. 3. 2022

Prijave za kvalifikacije se končajo 5. 3. 2022. ob 23.00.
Prijave za kvalifikacije se končajo 12. 3. 2022. ob 23.00.

Prijavljene ekipe prosimo tudi, da se registrirajo na FACEIT strani, kjer bodo dostopni vsi rezultati, ter prihajajoče tekme.


FACEIT


Najboljše ekipe bodo uvrščene v redni del prvenstva, ki se bo začel proti koncu februarja. Ekipe, ki se bodo prebile skozi kvalifikacijsko sito, bodo morale biti registrirane pri uradni e-športni organizaciji oziroma društvu, ki je hkrati tudi član E-športne zveze Slovenije. Odprete lahko svoje društvo, ali pa se pridružite že obstoječim pod okriljem EŠZS (le te najdete na naslovni strani pod rubriko ČLANI, lahko jih tudi kontaktirate).

Število ekip, ki se bodo kvalificirale bo odvisno od prostih mest v rednem delu. V vsakem primeru boste ekipe pravočasno obveščene o napredovanju v redno tekmovanje.

Za več informacij so spodaj navedena dodatna pravila, povezana z prvenstvom. Prosimo, da jih upoštevate, ter nas v primeru dodatnih vprašanj kontaktirate na info@eszs.si ali pišete na discord server pod # vprašanja.

Pravila in navodila

Uporabniški račun

Tekmovalci morajo imeti ustvarjen lastni Valorant račun, ki ni sankcioniran. Za čas trajanja tekmovanja mora tekmovalec uporabljati izključno samo en račun. Tekmovalec svojega računa ne sme deliti ali uporabljati računa druge osebe.


Imena likov

Imena likov tekmovalcev in ekip ne smejo vsebovati vulgarnih ali obscenih izrazov. Prav tako ne smejo vsebovati izpeljank ali podobnih imen Valorant likov ali drugih produktov ali storitev, ki lahko povzročijo zmedo.


Regije

V ligi lahko igrajo tudi tuje regije, vendar po pravilu 3+2. Torej 3 igralci s stalnim prebivališčem in državljanstvom Slovenije, ter 2 tujca, kjer njihova povezava ne presega 120 ms.


Minimalna starost

Tekmovalci morajo dopolniti polnih 16 let, da lahko sodelujejo na ligi. Za tekmovalce mlajše od 18 let morajo prijavnico izpolniti (in oddati) starši oziroma polnoletni zakoniti skrbniki.

Seznam ekip mora biti sestavljen iz petih igralcev, pri katerih so trije glavni igralci, iz Slovenije. Zadnja dva igralca ekipe sta lahko iz regije EU. Poleg petih igralcev ima ekipa lahko do dva nadomestna igralca.
Skupno število ne-Slovenskih udeležencev je še vedno največ dva (postava in nadomestni igralci).


Nadomestni igralci

Ekipa lahko zamenja igralca samo pred začetkom tekme. Takoj, ko se je začela tekma(izbira agenta) se šteje, da je vsaka ekipa pripravljena na igranje in da sprememb ni. Zato priporočamo, da se vaša ekipa prej dogovori, kateri igralci bodo sodelovali vsako tekmo.
Upoštevajte, da je treba zamenjave potrditi pri organizatorjih in osebju, ki je zadolžen za tako stvar, da se izognemo neustreznemu komuniciranju.


Dodatno osebje

Ekipe lahko imajo poljubno število dodatnega osebja v kateri koli vlogi, ki ni tekmovalec ali menjava. Dodatno osebje ne rabi biti prijavljeno pri EŠZS.

Kvalifikacije

V kvalifikacijah se bo med seboj pomerilo 16 ekip. Število ekip, ki se bodo kvalificirale bo odvisno od prostih mest v rednem delu. V vsakem primeru boste ekipe pravočasno obveščene o napredovanju v redno tekmovanje.


Tekmovalni pari

Prijavljene ekipe se bodo pomerile v tekmovalnih parih v formatu BO1 (Best-of-one), kar pomeni, da ekipa že ob eni zmagi napreduje v naslednji krog tekmovanja.


Format

Vse tekme kvalifikacij bodo potekale v formatu single elimination BO1 (Best-of-one).


Zaključni turnir

Na zaključnem turnirju bodo 4 ekipe. V vsaki skupini se bodo 4 ekipe pomerile med sabo. Med sabo, v formatu 1. mesto - 4. mestu, ter 2. mesto - 3. mestu.


Razvrstitev

8 ekip bo razvrščenih v skupine glede na razliko posameznih dobljenih rund med kvalifikacijami. Ekipa, ki je med kvalifikacijami izgubila manj posameznih rund bo razvrščena višje, kot ekipa, ki jih je izgubila več in bo posledično razvrščena nižje.


Točkovanje

 • Zmaga ekipi prinese 3 točke.
 • Poraz ekipi ne prinese točk.
 • V kolikor sta ekipi izenačeni, dobita ekipi po 1 točko.
 • V primeru izenačenega števila točk med več ekipami se bo upoštevala razlika med dobljenimi in izgubljenimi posameznimi rundami. Ekipa, ki je izgubila manj posameznih rund bo uvrščena višje in bo napredovala.

Polfinale

Prva ekipa iz divizije 1 se bo pomerila z četrto uvrščeno iz divizije 1 v formatu BO3. druga ekipa iz divizije 1 se bo pomerila z tretjo uvrščeno iz divizije 1, prav tako v formatu BO3.

V tekmi za tretje mesto se bosta med sabo borili poraženi ekipi iz polfinalnih tekmovalnih parov in sicer v formatu BO3. Ekipi, ki bosta zmagali se bosta uvrstili v finale, kjer se bosta pomerili v formatu BO3.


Izbira mape in začetne strani

 • Igre bodo potekale na mapah, ki so trenutno v igri. Torej: Bind, Haven, Split, Ascent, Icebox, Breeze ter Fracture.
 • Best of One
 • Ekipa, ki ima v paru višjo pozicijo, izbira mapo.
 • Stran igranja: Ekipa, ki ima v paru nižji pozicijo, izbira stran igranja.

BO3 (Best of Three) deluje po principu, da prvo mapo izbira ekipa, ki ima višjo pozicijo.
Mapa in stran igranja bo delovala pa sledečem principu.

Igra 1
Višje pozicijska ekipa izbere mapo. Nižje pozicijska ekipa izbere stran igranja.
Igra 2
Nižje pozicijska ekipa izbere mapo. Višje pozicijska ekipa izbere stran igranja.
Igra 3
Ekipa, ki je izgubila drugo igro, izbere mapo. Izbrati mora eno izmed map, na katerih se ekipi še nista pomerili. Druga ekipa izbere stran začetka igranja. Vsaka izmed možnih map je lahko izbrana zgolj enkrat. Po tem, ko ekipa izbere mapo morata kapetana ekip v pogovorno okno igre vpisati, da sta njuni ekipi pripravljeni.

Finale: Finale bo odigran v formatu BO3 po sledečih pravilih.


Začetek igre

Vse igre se bodo pričele po predvidenem urniku. Če bo prišlo do sprememb, bodo informacije sporočene na uradnem EŠZS discord kanalu in preko maila info@eszs.si.


Nastavitve igre:

Način (Mode): Standardni
Način turnirja (tournament mode): Vključene (ON)
Goljufije (Cheats): Izključene (Off)
Podaljšek: Na dve dobljeni (Overtime: Win by Two): Vključeno (ON)


Povabilo

S strani observerja EŠZS boste kapetani dobili povabilo v igro. Kapetani nato povabite svoje igralce, da se pridružijo. Da je to možno narediti, morate kapetani dodati observerja, katerega ime vam sporočimo naknadno.


Zamuda

Vsi tekmovalci obeh ekip se morajo pridružiti igri v času 15 minut. Če katerega izmed igralcev po tem času še vedno ni je potrebno narediti posnetek zaslona in ga sporočiti na uradni discord kanal EŠZS, zato pristojnemu administratorju.


Vzdevki

Odgovornost obeh kapetanov je, da se vzdevki igralcev prijavljenih pri EŠZS ujemajo z dejanskimi vzdevki v igri. Kakršnokoli odstopanje je potrebno javiti s posnetkom zaslona administratorju na uradnem Valorant EŠZS discord kanalu.


BO3

V formatu BO3, prvo igro gosti višje rangirana ekipa. Drugo igro gosti nižje rangirana ekipa. Tretjo igro gosti ekipa, ki je izgubila drugo igro.


Opazovalci

Organizatorji si pridržujejo pravico, da lahko kot opazovalec spremljajo vsako tekmo. V primeru, da se organizatorji kot opazovalci udeležijo tekme, bosta o tem obveščena oba kapetana ekip. Opazovalci v nobenem drugem primeru niso dovoljeni.


Med tekmo

Če katera izmed ekip ni izbrala vseh agentov v postopku izbire agentov in se igra vrne v izhodiščno točko (lobby), morajo biti nastavitve igre nastavljene znova.

V primeru, da se igra prične preden sta kapetana obeh ekip v pogovorno okno vpisala, da sta ekipi pripravljeni, ima ekipa, ki tega ni storila možnost, da zahteva ponovno nastavitev igre. Ampak to le v primeru, preden se začne prva runda igre.

Če kateri izmed igralcev ni povezan v igro preden se odštevanje konča, lahko ekipa zahteva ponovno nastavitev igre.

Če se je igra pričela na napačni mapi je potrebno začeti znova.

V primeru, da pride do ponastavljanja igre, morajo vsi tekmovalci zapustiti le to in pričeti na novo kolikor hitro je le mogoče. Oba kapetana, morata ponovno napisati v pogovorno okno igre, da sta ekipi pripravljeni in sporočiti EŠZS adminu. Če ekipa ni pripravljena 5 minut po ponastavitvi je kaznovana ali diskvalificirana. Igra je lahko ponastavljena zgolj enkrat. Po ponastavitvi igra mora biti odigrana, tudi če se težave še vedno pojavljajo. Razmere se še vedno lahko sporočijo na uradni Valorant discord kanal EŠZS.

V primeru, da ekipa, ki gostuje igro le te ob zahtevi ne poustvari nastavitev oziroma je ne zažene znova, jo lahko nasprotna ekipa prijavi administratorjem na uradnem Valorant EŠZS kanalu. Če administrator ne ugotovi upravičenega razloga, da se igra ni na novo nastavila, lahko kaznuje ali diskvalificira ekipo, ki tega ni storila.

Če se tekmovalcu med igranjem prekine povezava z internetom, se igra ne ustavlja ali ponovno nastavlja, temveč se nadaljuje.

Če se pojavijo problemi s strežnikom pri obeh ekipah in je igro zaradi tega ni mogoče končati, je to potrebno prijaviti administratorju.


Po koncu tekme

Ko se tekma konča, sta oba kapetana ekip dolžna narediti posnetek zaslona in ga sporočiti na uradnem EŠZS Valorant discord kanalu #valorant-rezultati.

Na posnetku zaslona morajo biti vidni rezultati nad točkovno tablo. Prav tako morajo biti vidni vsi podatki igralcev in informacije o tekmi, ki so vidne na sredini zaslona.

Če katera izmed ekip ne bo poslala posnetka zaslona z vidnim rezultatom v roku 24 ur po končani tekmi, bo upoštevan zgolj posnetek ekipe, ki ga je poslala.

Če nobena izmed ekip rezultata ne bo poslala v roku 24 ur po končani tekmi se obema ekipama pripiše poraz z najslabšim možnim rezultatom.

Če se posnetka zaslonov po koncu tekme obeh ekip ne ujemata bo sprožena preiskava s strani EŠZS administratorjev. Za ekipo, za katero se bo ugotovilo, da je poslala napačen rezultat bodo določene kazni, glede na resnost prekrška.

Za tekmovalca, ki se ga sumi, da se ne obnaša v skladu s pravili igranja določenimi s strani EŠZS, se lahko prijavi na uradnem EŠZS Valorant discord kanalu.

Ustvarjalci vsebin (streamerji) lahko prenašajo dogodek, vendar morajo izklopiti zvok, ko se administratorji pogovarjajo s kapetanoma ekip.

Priporočamo, da prenos pričnejo s časovnim zamikom (120 sekund). V kolikor EŠZS prenaša vsebino, je lastni stream PREPOVEDAN. Za stream sniping EŠZS ne odgovarja.

Športni duh

Športni duh je glavno načelo igre Valorant. Hekanje ali goljufanje zato nikakor nista dovoljena in bosta najstrožje kaznovana.


Hekanje

Hekanje je strogo prepovedano. Hekanje je definirano kot modificiranje strežnika igre Valorant s strani tekmovalca ali osebe, ki sodeluje s tekmovalcem.


Pripomočki za goljufanje

Tekmovalec ne sme uporabljati kakršnihkoli pripomočkov ali programov za goljufanje.


Hrošči

Tekmovalec med tekmovanjem ne sme uporabljati znanih hroščev v igri za pridobivanje nepoštene prednosti. Pod to kategorijo spadajo še izrabljanje drugih napak v programu igre (glitching). Na primer: napake pri kupovanju orožja, napake pri uporabi sposobnostih agentov ali katere druge funkcije, ki ne delujejo tako, kot so si jih zamislili pri proizvajalcu igre Riot-u.


Ringing

Tekmovalec ne sme nastopati kot ringer med turnirjem (ligo). Ringing je definirano kot igranje z računom drugega tekmovalca. Prav tako ni dovoljeno spodbujanje ali nagovarjanje koga drugega k takšnemu početju.


Dogovarjanje in prirejanje rezultatov

Tekmovalci se med sabo ne smejo dogovoriti o rezultatu tekem ali načinu igranja. Pod dogovarjanje ali prirejanje rezultatov se šteje sledeče in zapisane v naslednjih točkah:

 • Mehko igranje, ki se definira kot dogovor med dvema ali več igralci on nenapadanju, ne poškodovanju ali igri, ki ni tekmovalna oziroma borbena.
 • Dogovarjanje o delitvi nagrade ali kakšnemu drugačnemu nadomestilu.
 • Signaliziranje drugih oseb ali tekmovalcev nasprotniku o dogajanju in poteku igre, ki lahko vpliva na rezultat.
 • Namerno izgubljanje tekem proti denarnemu ali drugemu nadomestilu, ter nagovarjanje k takšnemu početju.

Namerna zapustitev igre

Kot namerna zapustitev igre je definirana zapustitev igre brez upravičenega in jasnega razloga.


Sovražni govor

Tekmovalec ne sme uporabljati nespodobnega, vulgarnega, žaljivega, grozečega ali kakršnega koli drugega govora, ki bi lahko škodil ugledu ali dobremu imenu kogarkoli. Tekmovalec ne sme uporabljati opreme in infrastrukture, ki je last EŠZS za uporabo nedovoljene komunikacije. Tekmovalec prav tako ne sme uporabljati zgoraj naštetega govora na družabnih medijih, javnih dogodkih ali streamanju.


Neprimerno obnašanje/Žaljenje

Tekmovalec ne sme kazati neprimernih gest, žaliti ali kako drugače groziti ali ogrožati tekmovalcev, tekmovalcev, gledalcev in drugega osebja.


Zlorabe

Zloraba osebja EŠZS, administratorjev, nasprotnih tekmovalcev ali gledalcev se ne tolerira. Ponavljajoče nezaželeno obnašanje, kot je telesa ali dotikanje opreme drugih tekmovalcev se kaznuje. Tekmovalci in njihovi gostje se morajo obnašati spoštljivo ves čas in v vseh situacijah.


Športna oprema

Tekmovalci lahko nosijo oblačila z logotipi sponzorjev. EŠZS in organizatorji turnirja (lige) si imajo pravico, da po lastni presoji odstranijo vse označbe z neprimerno vsebino.

Oblačila na katerih so napačne ali neutemeljene trditve za katerikoli izdelek ali storitev, za katere EŠZS, po svoji izključni in absolutni presoji meni, da so neetične.

Oblačila na katerih so logotipi podjetja, ki spadajo v katero izmed kategorij, ki so prepovedane po svetu.

Oblačila na katerih so logotipi podjetij, katerih aktivnosti spadajo pod kockanje ali stavništvo.

Oblačila na katerih so klevetniške, obscene, vulgarne, odvratne žaljive teme ali teme, ki niso družbeno sprejemljive.

Oblačila na katerih so oznake pri katerih gre za krajo intelektualne lastnine.

Oblačila na katerih so napisi ali podobe, ki omalovažujejo ali klevetajo nasprotnega igralca, druge osebe ali izdelek.

EŠZS si pridržuje pravico, da zavrne registracijo ekipi ali pa ji prepove nastop na tekmovanju, če krši katerega izmed zgoraj naštetih pravil športne opreme.


EŠZS

Katerokoli dejanje ali obnašanje, ki po presoji EŠZS ali njenih organov krši ta pravilnik ali standarde obnašanja ni dovoljeno in se kaznuje.


Igre na srečo

Noben tekmovalec ali uradni član EŠZS ne sme direktno ali indirektno sodelovati pri stavah v kateri koli tekmi ali na katerem koli Valorant tekmovanju.

Splošni pristop h kaznovanju


Oseba za katero se ugotovi, da sodeluje ali skuša sodelovati pri nepošteni igri ali zavestno krši pravila bo kaznovana. Obseg in vrsta kazni bo presojena s strani EŠZS glede na resnost prekrška.


Možne kazni ob prekrških

 • Ustno opozorilo
 • Izgubljena runda
 • Izgubljena tekma
 • Prepoved nastopa na tekmi
 • Prepoved nastopa na tekmovanju
 • Katerakoli kombinacija zgoraj navedenih

Kaznovanje

Kazen, ki lahko doleti ekipo ali posameznika s strani administratorja lige, se lahko po posvetu s svetom EŠZS, še zviša.

Pravica do objave

EŠZS ima pravico, da javno objavijo, da je bil tekmovalec kaznovan.
Vsak igralec, na katerega se ta izjava sklicuje, se odpoveduje pravnim dejanjem, ki izhajajo iz izjave proti organizatorju tekmovanja ali EŠZS in kateremu koli od njihovih staršev, podružnic, zaposlenih, agentov ali pogodbenih izvajalcev.


Končne odločitve

Vse odločitve in interpretacije pravil, ter izbira in obseg kazni pripadajo EŠZS. Vse odločitve so dokončne. Na njih se ni mogoče pritožiti in zahtevati denarnih ali pravnih povračil.


Spremembe pravil

Pravila se lahko občasno spremenijo ali dopolnijo da ohranijo športni duh in zagotovijo pošteno igro vseh sodelujočih, brez da se o tem predhodno obvesti tekmovalce.PRIJAVI SE
Pridruži se naši super bazi igralcevE-ŠPORTNA ZVEZA SLOVENIJE

Zvezda 19
1000 Ljubljana
Slovenija

Matična številka: 4123026000
Davčna številka: 11823739


© 2021 E-športna zveza Slovenije