Intervju s Sašem Kavašem
Marko Bjelovuk | | 2022-05-05 15:00:00

Imeli smo kratek intervju s Sašem Kavašem, FIFA prvakom, tako letošnjega kot tudi lanskega SDP.


• Pozdravljen Sašo. Naj ti prvo čestitam ob zmagi na državnem prvenstvu! Se nam lahko predstaviš v nekaj stavkih?


Najprej hvala. Sem Sašo Kavaš in prihajam iz Prlekije, okolice Male Nedelje. Sem nekdanji futsaler, trenutno zaposlen v tujini (Graz). V prostem času si krajšam čas z igranjem videoiger. Predvsem FIFA-e.


• Na prvenstvu letos zastopaš ekipo Sneaky Foxes. Kako in kdaj ste začeli sodelovati? Kako na pristop k e-športu vpliva tekmovalno aktivna organizacija?


Tako je, sem član ekipe Sneaky Foxes, sodelovanje se je začelo prejšnje leto. Ekipa naju s soigralcem Leonom Šardijem spodbuja pri turnirjih, tekmovanjih in nastopih. Prav tako redno oglašujejo najine uspehe in skrbijo na prepoznavnosti.

 

• Kdaj si pristopil k resnemu igranju iger? Poleg FIFA-e, igraš še kakšne

druge videoigre?


K resnemu igranju sem pristopil kmalu po tem, ko sem si na futsal turnirju poškodoval koleno. Poškodba mi je onemogočilo igranje futsala za vsaj leto, ljubezen do nogometa sem našel v drugih vodah. Zraven FIFA-e si včasih živce pomirjam s Call of Dutyjem, saj zna FIFA biti kar naporna igrica. :D


• Si se kdaj preizkusil tudi v drugi popularni nogometni videoigri eFootball?


Poskusil sem tudi druge nogometne simulacije, vendar nobena ni na nivoju FIFA-e, ki pa je prav tako vsako leto slabša. Upajmo, da bo naslednja FIFA, ki izgublja licenco z mednarodno nogometno organizacijo, vsaj malo boljša od predhodne.


 Turnir ste zmagali že prejšnje leto. Kako bi primerjal izvedbo letošnjega

turnirja z lanskim? Mogoče še kakšna beseda o glavnih konkurentih?


Res je, že na lanskem prvem turnirju sem prišel do zmage, čeprav po veliki sreči. Mislim, da je bilo letošnje prvenstvo bolj organizirano, kot tisto leto prej. Treba se je zahvaliti vsem, ki so se na takšen ali drugačen način potrudili za izvedbo le tega. Glede konkurentov sem pričakoval derbi s klubskim soigralcem v finalu, ampak skupinski del naju je razvrstil tako, da sva se srečala že v polfinalu. Na roko mi je šlo tudi to, da smo igrali PS4 verzijo, ki sem

jo igral zadnje 4 mesece. Prav to, da smo igrali PS4 verzijo, ni šlo ravno na roko mojim glavnim konkurentom, zaradi tega je marsikdo obupal nad državnim prvenstvom. Poudaril bi še, da mi je žal, ker se turnir ni izvedel v živo v Ljubljani. Ponovno so se namreč pojavile polemike, kdo komu igra. Čeprav smo to na koncu rešili na super način, tako da smo igralci igrali kar skupaj v Chatu.


• Kakšne so tvoje želje in ambicije v e-športu?


Nekakšnih ambicij nisem imel nikoli. Igral sem igre samo in zgolj za to, da si kdaj in kdaj skrajšam čas. Na koncu pa se je zgodilo, da sem prešel na tekmovalen nivo. Star sem 29 let in najverjetneje je bilo to tudi moje zadnje tekmovalno leto. Poskušam se vrniti k pravemu nogometu in videli bomo, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Želim pa si, da mladim uspe in da zaslužijo tudi kakšen evro v virtualnem svetu ter da se zaradi videoiger ne kregajo, saj nima smisla.


• Kaj bi svetoval nekomu, ki si želi tekmovati na tvojem nivoju?


Kaj bi želel svetovati nekomu, ki želi tekmovati na najvišjem nivoju. Hmm

Naj gleda čim več najboljših igralcev sveta, tudi sam pobiram njihove ideje, naj trenira, kar se da čim več ter seveda naj bo potrpežljiv. Nič ne pride kar naenkrat, za vse se moramo hudo potruditi. Tudi Leon Šardi, ki je trenutno edini slovenski "streamer", predstavi ogromno stvari, ki pripomorejo k izboljšanju igre.


• Te lahko na tekmovanju pričakujemo tudi naslednje leto?


Kot sem že omenil, ne verjamem, da bom naslednje leto še igral na najvišjem nivoju, lahko pa se zgodi. Refleksi so že malo zapozneli. Hehe.

Pustimo se presenetiti. 

cookies-icon Politika Piškotkov

Uporabljamo lastne piškotke in tudi piškotke tretjih oseb, za posamezne in ponavljajoče se seje, da bi omogočili enostavno in varno navigacijo po naši spletni strani za naše uporabnike.

Hkrati uporabljamo piškotke za merjenje in pridobivanje statističnih podatkov o navigaciji uporabnikov. Piškotke lahko kadar koli konfigurirate in sprejmete ter spremenite svoje možnosti soglasja. Več informacij o naši politiki piškotkov lahko preberete tukaj.

Zavrni Sprejmi