Preko 300 km/h kar na mestu
EŠZS | intervju | 2020-06-25 00:00:00


Govorili smo s Kevin Siggyjem, aktualnim svetovnim prvakom v virtualni Formuli E


Kevin Siggy je trenutno eden izmed najbolj popularnih sim dirkačev, saj je aktualni svetovni prvak v Formuli E. Enaindvajset letni Mariborčan, ki študira na Nizozemskem, je skozi celotno sezono pometal s konkurenco. Govorili smo z njim in mu zastavili nekaj vprašanj. 


Koliko časa se že ukvarjaš s sim dirkanjem?

“S sim dirkanjem se ukvarjam že od malih nog. Natančneje od 9 leta. Moj prvi profesionalni nastop je bil leta 2013, ko sem bil star 12 let.”


S katero simulacijo si začel?

“Začel sem s simulacijo iRacing. V tej simulaciji sem tudi tekmoval v slovenski ligi z imenom Slo-Racing. Pravo profesionalno kariero pa sem začel v klasični rFactor 1 simulaciji.”


Katera simulacija je po tvojem mnenju najtežja?

“Osebno se mi zdi najtežja simulacija iRacing. Tu je veliko težje doseči visok nivo brez ekipe oziroma kakršnekoli pomoči.”


Koliko časa na dan ti vzamejo tvoji treningi?

“To je zelo različno od časa, ki ga imam na voljo, da se pripravim na določeno dirko. Navadno treningu posvetim najmanj 3 ure dnevno, vendar se je že zgodilo, da sem se moral pripraviti v enem tednu na tri različne dirkalnike in proge. Takrat je bil urnik bolj natrpan, kar pomeni, da so mi priprave vzele med deset do štirinajst ur dnevno.”


Ali poleg igranja v treninge sodi še kaj drugega?

“Seveda. Poleg igranja z ekipo veliko časa posvetimo tudi analiziranju posnetkov igralcev, ki jih lahko najdemo na javno dostopnih strežnikih. Te strežnike uporabljam za trening tudi sam in s primerjavno rezultatov iščem, kje lahko izboljšam svoj čas.”


Kako izgleda priprava dirkalnika na tekmo?

“Ko izvem za naslednjo dirko, grem najprej na progo z navadnimi nastavitvami dirkalnika. Za tem pričnem z nastavljanjem stvari, za katere menim, da bodo naredile dirkalnik hitrejši in bolj stabilen. Tu imam možnost nastavljanja krilc, vzmetenja, naklona koles in podobno. Vedno sem zadovoljen s svojim nastavitvam tik pred dirko, do takrat se stvari konstantno spreminjano.”

Kakšno opremo uporabljaš?

“Naziv opreme, ki jo uporabljam je Thrustmaster TS-PC Racer volan in Thrustmaster pedalke. Ta oprema, ki jo uporabljam za zdaj je še dokaj poceni, vendar sem ravno v pričakovanju Fanatec kompleta s strani sponzorjev.”


Ali oprema vpliva na rezultat?

“Včasih ja, včasih ne. Sem mišljenja, da si v določenih simulacijah lahko najhitrejši tudi s poceni opremo, kot je Logitech G29, čeprav ima lahko konkurenca opremo kot je Direct Drive. Seveda pa na najvišjem nivoju tekmovanja štejejo tisočinke, ki ti jih lahko zagotovi kakovostnejša oprema.”


Koliko ekranov uporabljaš?

“Za zdaj uporabljam samo en enkrat z resolucijo 4K, 60Hz frekvenco osveževanja, velikostjo 43 inčev in razmerjem 16:9. Uporabljal sem tudi že tri ekrane, kar mislim, da je bilo zelo učinkovito. Tako kot pri ostali opremi, tudi tu pričakujem, da bom lahko kmalu za vožnjo uporabljal ekran z 144Hz in razmerjem 32:9. Menim, da ima to lahko dober vpliv na moje rezultate.”


Ali lahko sim dirkač konkurira tradicionalnemu dirkaču?

“Če dirka poteka virtualno, ima sim dirkač zaenkrat še veliko prednost, vendar se v zadnjem času tudi tradicionalni dirkači veliko poslužujejo tovrstnih simulacij. S tem so se že začeli približevati histrostim, ki jih dosegamo sim dirkači.”


Kdo je tvoja največja konkurenca?

“Imam kar veliko konkurence, vendar menim, da sta Erhan Jajovski in moj moštveni kolega Rudy van Buren, moja največja konkurenta.”


Se ti zdi, da je sim dirkanje v zadnjem času v porastu?

“Menim, da je sim dirkanje v porastu že od samega začetka, vendar se ja ta rast še bolj pokazala v letu 2017. Takrat je na sceno prišel Mercedes z DTM tekmovanjem, na katerem sem tudi zmagal.”


Nam za konec še zaupaš kdo je tvoj idol?

“Moj idol je Kimi Raikkonen.”


Kevin Siggyju lahko sledite na njegovi FB strani.

cookies-icon Politika Piškotkov

Uporabljamo lastne piškotke in tudi piškotke tretjih oseb, za posamezne in ponavljajoče se seje, da bi omogočili enostavno in varno navigacijo po naši spletni strani za naše uporabnike.

Hkrati uporabljamo piškotke za merjenje in pridobivanje statističnih podatkov o navigaciji uporabnikov. Piškotke lahko kadar koli konfigurirate in sprejmete ter spremenite svoje možnosti soglasja. Več informacij o naši politiki piškotkov lahko preberete tukaj.

Zavrni Sprejmi