´╗┐
Aktivnosti E-športne zveze Slovenije v letu 2020
EŠZS | novice | 2021-01-20 00:00:00


Igranje ra─Źunalni┼íkih iger ┼íe nikoli ni bilo tako popularno kot je danes. ┼átevilo e-┼íportnih navdu┼íencev se iz leta v leto ve─Źa, vrednost trga pa bo vsak ─Źas presegla mejnik ene milijarde dolarjev. In ─Źeprav je ta mejnik v svetovnem kontekstu pomembna prelomnica za e-┼íportne navdu┼íence, pa smo v Sloveniji v letu 2020 naredili morda celo najbolj bistven korak za priznanje, regulacijo in ozave┼í─Źanje o e-┼íportu v dr┼żavi. Ko se je prebujala pomlad, zaostrovala pandemija, Photoshop mojstri pa so delfine vra─Źali v bene┼íke kanale, smo Slovenci dobili svojo lastno E-┼íportno zvezo Slovenije. Preteklo leto je bilo milo re─Źeno sila neprijetno, vendar upamo, da smo z nemalo dogodki uspeli igralcem obogatiti in polep┼íati vsaj katerega izmed dolgih dni. V nadaljevanju si tako lahko preberete, kaj vse smo z vami do┼żiveli v letu 2020.


Leto┼ínje poletje je bilo za popotnike, ki imajo na steni dnevne sobe izobe┼íen slogan ┬╗Live, Love, Laugh┬ź morda neizpopolnjeno, vendar smo igralci ra─Źunalni┼íkih iger dodobra pri┼íli na svoj ra─Źun. Skupaj s dru┼ítvom pByte smo pripravili Summer Challenge, kjer ste se skoraj vsak vikend lahko pomerili v razli─Źnih igrah. ┼Że v juniju ste se potegovali za naziv najbolj┼íega v skoraj ┼że kultni igri League of Legends ter definitivno eni izmed najbolj vro─Źih iger tega leta, Valorant. Kar je morda najbolj presenetljivo je dejstvo, da je slednja v hipu prevzela igri─Źarski svet ÔÇô osvojila pa je tudi nekatere profesionalce, ki so se prej potegovali za najbolj┼ía mesta pri drugih igrah, kot je Jay ┬╗sinatraa┬ź Won.


EŠZS - dobrodelna akcija stream


Slovenski YouTube video igralec Fortnite-a Ritter─îan─Źer je pod okriljem E-┼íportne zveze Slovenije in v sodelovanju s prvim slovenskim igri─Źarskim barom Stage One junija organiziral dobrodelni 12-urni igri─Źarski prenos v ┼żivo. Na ta na─Źin smo pomagali humanitarni akciji Pome┼żik Soncu, ki jo ┼że ve─Ź kot 20 let organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije. Na dogodku so bili poleg nas prisotni tudi nekateri izmed najbolj┼íih slovenskih e-┼íportnih klubov, The Hype Team in Dragons E-sports, za otro┼íke po─Źitnice pa smo skupaj zbrali kar 1562,32 EUR.


V avgustu smo najavili za─Źetek dr┼żavnega prvenstva v igrah Counter-Strike: Global Offensive, Tom ClancyÔÇÖs Rainbow Six Siege, Valorant, League of Legends, FIFA21, Asseto Corsa Competizione in Dirt Rally 2.0. Poleg tega smo opravili intervjuje z znanimi slovenskimi igralci in trenerji omenjenih in drugih iger. Govorili smo z aktualnim svetovnim prvakom v virtualni Formuli E, Kevinom Siggyjem; Profesionalnima igralcema igre Tom Clancys Rainbow Six Siege, Bla┼żem ┬╗Virch┬ź Virantom in Izo ┬╗Izzie┬ź Gaber; ter Timom ┬╗Nalu┬ź Hostnikom in Timotejem ┬╗Zen┬ź ┼átempiharjem slovenskima League of Legends trenerjema. Ali ste se igralci iz teh intervjujev karkoli nau─Źili, pa smo preverili na ┼że naslednjem League of Legends turnirju ÔÇô tokrat vse ┼ítudentskim. Tega smo sodelovanju s ┼átudentsko organizacijo univerze v Ljubljani organizirali v novembru.


IESF-LOGO_2020


Zelo pomemben mejnik za E┼áZS in slovenski e-┼íport smo dosegli v septembru, ko smo se uspe┼íno priklju─Źili svetovni e-┼íportni zvezi IeSF. To je bila posebna ─Źast in priznanje za dobro delo na┼íe organizacije, prav tako pa nam je ─Źlanstvo v IeSF omogo─Źilo sodelovanje na svetovnih tekmovanjih. V tem istem mesecu pa smo prav tako postali tudi ─Źlan ┼áportne zveze Ljubljana. V okrilju IeSF smo tako ┼że v koncu septembra organizirali dr┼żavno prvenstvo v igrah Tekken7 in PES, ki pa so slu┼żile kot prehod na regijske kvalifikacije in nato svetovno prvenstvo. Kvalifikacije v Tekken 7 so nam ponudile mnogo zanimivih in tesnih dvobojev, na koncu pa je slavil odli─Źni Jurij ┬╗hollyonion┬ź Ko┼íir. Prvo mesto v dr┼żavi na turnirju PES 2020 pa je po napeti tretji tekmi finala osvojil Domen ┬╗Dominho┬ź Pe─Źnik. Oba tekmovalca sta se na regijskih kvalifikacijah odlo─Źno borila proti izzivalcem, vendar na koncu nista uspela napredovati na svetovno prvenstvo.


V septembru prej┼ínje leto smo obele┼żili prvi Dan slovenskega ┼íporta ÔÇô pri tem pa nismo pozabili na ┼íportnike za ra─Źunalni┼íkimi zasloni. V sodelovanju z AMZS in dr┼żavno ┼íportno zvezo za moto┼íport in karting smo pripravili spletno karting dirko v igri Assetto Corsa. Tekmovalci pa so se lahko pomerili na stezi AMZS centra varne vo┼żnje na Vranskem s 125 ccm gokarti.


V predzadnjem mesecu leta smo pripravili nekaj posebnega za ljubitelje VR iger. Slovenski Beat Saber turnir, ki je potekal na najte┼żjih te┼żavnostih, je bil tudi za najbolj┼íe igralce izziv, ki je iz njih iztisnil kri, znoj in solze (veselja) ter tako popestril njihovo in na┼ío izku┼ínjo navidezne realnosti. Kdaj se zgodi, da je ta namre─Ź bolj┼ía od stvarnosti, sploh ─Źe jo so-organizira E-┼íportna zveza Slovenije.Plod na┼íega dobrega dela se je ve─Ź kot o─Źitno obrestoval, po mednarodnem priznanju s strani zveze IeSF, ter mnogo uspe┼íno organiziranih dogodkih, smo bili novembra sprejeti tudi v drugo mednarodno e-┼íportno zvezo, Global Esports Federation (GEF). Tako je E-┼íportna zveza Slovenije postala priznana s strani vseh svetovnih e-┼íportnih zvez, ki imajo v svetu e-┼íporta nekaj veljave. To za nas seveda pomeni ┼íe ve─Ź obveznosti in dela, ki pa ga z velikim veseljem sprejemamo.Zaklju─Źek leta je bil tako za nas, kot upamo, da tudi za vas ÔÇô fenomenalen. Prejeli smo priznanji za katera smo trdo delali in si prizadevali, v decembru pa izvedli kvalifikacije v prvem dr┼żavnem e-┼íportnem prvenstvu. Pripravili smo kar 7 lig v najbolj popularnih igrah, v katerih se lahko nekateri izmed vas za presti┼żni naslov dr┼żavnega prvaka potegujete ┼íe danes. Igre, v katerih se tekmuje so: League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, Rainbow Six: Siege, Valorant, FIFA21, Assetto Corsa Competizione in Dirt Rally 2.0. Zato vam ekipa E-┼íportne zveze Slovenije pri teh in vseh nadaljnjih igra─Źarskih pustolov┼í─Źinah ┼żeli veliko sre─Źe in nepozabnih trenutkov. Skupaj lahko za─Źnemo pisati zgodovino e-┼íporta v Sloveniji.


Avtor: Marcel Nahtigal

cookies-icon Politika Piškotkov

Uporabljamo lastne pi┼íkotke in tudi pi┼íkotke tretjih oseb, za posamezne in ponavljajo─Źe se seje, da bi omogo─Źili enostavno in varno navigacijo po na┼íi spletni strani za na┼íe uporabnike.

Hkrati uporabljamo pi┼íkotke za merjenje in pridobivanje statisti─Źnih podatkov o navigaciji uporabnikov. Pi┼íkotke lahko kadar koli konfigurirate in sprejmete ter spremenite svoje mo┼żnosti soglasja. Ve─Ź informacij o na┼íi politiki pi┼íkotkov lahko preberete tukaj.

Zavrni Sprejmi