Predstavljamo Izo Gaber
EŠZS | intervju | 2020-08-08 00:00:00


Iza Gaber, bolje poznana kot Izzie, slovenska profesionalna e-športnica igre Tom Clancys Rainbow Six Siege, je z nami delila nasvete kako postati e-športnik/-ca, kako se pripravlja na pomembne tekme, kako usklajuje zasebno in poslovno življenje in še mnogo več.


Kako in kdaj ste prvič spoznali, da vas e-šport zanima?

E-šport Rainbow Six Siega spremljam že od prvega leta pro lige. Skrita želja, da bi bila tudi sama nekoč v ekipi je bila tako prisotna že takrat.


Koliko iger ste preigrali preden ste spoznali v kateri igri se vidite v e-športu?

Odraščanje in druženje z bratom in bratrancem me je pripeljajo do igranja že v rosnih letih. Mojo pozornost je pritegnila igra S.W.A.T., ki se mi je takrat zdela zelo zanimiva in predvsem taktična. Nato se je želja po igranju samo še stopnjevala, tako da sem do danes preigrala že veliko različnih iger (story based igre, FPS igre,…), tako na PlayStationu kot tudi na računalniku.


Koliko časa namenite treniranju/igranju? Kaj na to pravijo starši?

Treniranju in igranju namenim večinoma popoldneve in večere. Z ekipo dnevno skupaj treniramo 2-3 ure, ostali čas pa namenim samostojnemu treniranju ali igranju s prijatelji. Imam super družino, ki me podpira ter navija, kadar imamo tekmovanja.


Kako uskladite e-šport in obveznost do šole/fakultete? Čemu dajete prednost?

Faks in delo sta na prvem mestu, kadar je potrebno, si prilagodim urnik, da se lahko več posvetim ekipi.


Imate mogoče kakšnega vzornika? Katerega?

Vzornik hmm… vzornika sta moja starša. 


Kako se pripravite na finalne tekme? Imate mogoče kakšno posebno rutino?

Za pomembne tekme se pripravim tako, da se dobro naspim, čas pred tekmo posvetim aim treningu z glasbo, ogrejemo pa se tudi skupaj z ekipo. Drugače pa čisto posebne rutine nimam. 


Imate kakšen nasvet za bodoče e-športnike?

Nasvet za bodoče e-športnike pa ta, če si močno želite uspeti v e-športu, potem delajte na tem, bodite fokusirani na cilje katere želite doseči in ne poslušajte zlobnih komentarjev drugih, ki vam uspeha ne privoščijo.R6: Siege vprašanja


Kakšen je bil občutek, ko ste izvedeli, da ste se uvrstili v profesionalno ligo? 

CCSW je prva ženska liga, katera je bila povod, da je ekipa sploh nastala. Jaz sem začela kot šesta igralka, kar pomeni, da sem igrala samo kadar je bilo potrebno, vendar se je to kmalu spremenilo in sem dobila mesto v main line up-u. Občutki že samo, da bom imela možnost igrati in tekmovati so bili izjemni, zbudili sta se tudi želji po tekmovalnosti in adrenalinu. Vse tekme do polfinala so nam dajale zagon in moč, da se še bolj trudimo in izboljšamo ter, da si izborimo kar se da najvišje mesto.


Katera ekipa misliš, da je tvoja največja konkurenca v sezoni?

Fokus trenutno posvečamo drugi sezoni CCSW, ki bi se naj začela v začetku septembra, tako, da med največjo konkurenco uvrščamo ekipi Queen in Slaughter House, ki sta se v prvi sezoni uvrstili na prvo in drugo mesto. 


V trenutni meta, s katerimi operatorji največkrat tekmujete?

Igram support, tako da sta Thermite in Hibana moja operaterja v napadu. V obrambi pa Lesion, Wamai, Maestro oziroma odvisno od mape, situacije in adaptacije glede na nasprotno ekipo.


Proti kateri ekipi najraje igrate?

Mislim, da vsak najraje igra proti ekipi, proti kateri zmaguje. Šalo na stran. Ni pomembno proti kateri ekipi igramo, ni pomembno tudi ali je samo trening (scrim) ali tekma, pomembno je da ekipa deluje enotno, da komunikacija poteka brez problemov ter, da vsaka izmed igralk igra po svojih najboljših močeh. 


Katero ekipo in igralca je najtežje premagati?

Najtežje je premagati igralce, ki počnejo nepredvidljive stvari, čeprav je v tem primeru pomembno, da se takšne stvari hitro opazijo in se zato cela ekipa prilagodi situaciji. 


Kako ostanete mirni med pomembno tekmo?

Mirna ostanem s pomočjo dobre glasbe, vendar je adrenalin vedno dobrodošel pred vsako tekmo. Pred tekmo se ne obremenjujemo z nasprotno ekipo ampak se fokusiramo na to, da bo naša ekipa delovala kar se da najboljše. 


Kako se učite novih map?

Vsaka mapa je dobro pregledana v Custom igri ali Training Ground-u, kjer se raziskujejo različne pozicije za igranje, kar kasneje pomaga pri pripravljanju calloutov in stratov. Glede na to,da je vsako novo mapo, preden pride v competitive, možno igrati tudi v Quick Match, Ranked in Unranked igrah pa imamo vsi možnost, da se nekaj malega o mapi naučimo že na tak način. 


Kako je R6: Siege in igranje video iger na splošno vplival na vaše življenje?

Tako pozitivno, kot tudi negativno. Negativno zato, ker se marsikdaj moram odreči kakšni drugi aktivnosti, druženju s prijatelji ali družino. Pozitivno pa zato, ker sem na ta način spoznala veliko novih ljudi, med njimi je nekaj zelo dobrih prijateljev tudi v zasebnem življenju. Iz včasih sramežljive osebe, sem se uspela razviti v bolj komunikativno osebno, vsakodnevno igranje pa je pripomoglo tudi k boljši komunikaciji v angleškem jeziku.


Mogoče še kakšen stavek vašim fanom? 

Hvala vsakemu posebej za izkazano podporo ????

cookies-icon Politika Piškotkov

Uporabljamo lastne piškotke in tudi piškotke tretjih oseb, za posamezne in ponavljajoče se seje, da bi omogočili enostavno in varno navigacijo po naši spletni strani za naše uporabnike.

Hkrati uporabljamo piškotke za merjenje in pridobivanje statističnih podatkov o navigaciji uporabnikov. Piškotke lahko kadar koli konfigurirate in sprejmete ter spremenite svoje možnosti soglasja. Več informacij o naši politiki piškotkov lahko preberete tukaj.

Zavrni Sprejmi