Govorili smo z Blažem Virantom
EŠZS | intervju | 2020-08-06 00:00:00


Profesionalnim igralcem igre Tom Clancys Rainbow Six Siege.


Blaž, bolje poznan kot Virch, je imel v svetu e-športa zanimivo pot. Sprva je igral v slovenski ligi, a je kar hitro ugotovil, da želi več. V svojem času je zamenjal kar nekaj ekip, kot sta Vilay Esports in Peak Esports. Kasneje se je pridružil ekipi Brutal Base, kjer skupaj s soigralci tekmujejo v boju za 1. mesto.


Seveda pa smo Blažu zastavili tudi nekaj vprašanj:


Kako in kdaj ste prvič spoznali, da vas e-šport zanima?

Že od rojstva sem zelo tekmovalna oseba. Moja tekmovalna narava se je najprej pojavila v košarki, nato pa se po končani karieri pojavila v e-športu.

Na svojem prvem slovenskem LAN-u sem spoznal, da pogrešam to tekmovalnost iz košarke, kar je prebudilo motivacijo za tekmovanje v e-športu. Kasnejši obisk pro league final-a v Milanu je samo povečala željo po tekmovanju.


Koliko iger ste preigrali preden ste spoznali v kateri igri se vidite v e-športu?

Igral sem veliko iger za zabavo ampak me pri nobeni igri ni zanimal e-šport razen pri R6 siege-u. Le ta je bila moja prva igra poleg GTA 5, ki sem jo začel igrati na PS4.


Koliko časa namenite treniranju/igranju, kaj pravijo na to starši?

Trenutno treniramo vsak dan od 4. ure dalje, do 6 map na dan. Starši niso najbolj zadovoljni ampak vem, da me vedno podpirajo čeprav jim ni najbolj po godu.


Kako uskladite e-šport in obveznosti do šole/fakultete? Čemu dajete prednost?

Sem malo starejše narave zato ne obiskujem šole/fakultete ampak sem zaposlen v družinskem podjetju. Skupaj z očetom se trudiva za uspeh podjetja.

Obveznosti podjetja urejam do 4. ure, potem pa se osredotočim na e-šport do spanja. Iskreno sem hvaležen očetu, ki mi omogoča, da se lahko sredi sezone bolj osredotočim na e-šport. Na splošno pa poskušam uravnotežit delo in e-šport


Imate mogoče kakšnega vzornika? Katerega?

Edini vzornik, ki ga lahko imenujem je moj oče.

Vzornika v e-športu pa nimam, ker želim sam postati vzornik. Lahko bi rekli, da je moj vzornik jaz čez 10 let.


Kako se pripravite na finalne tekme? Imate mogoče kakšno posebno rutino?

Nikoli nisem bil vraževeren tako da se ne držim nikakršne rutine. Moj dan poteka kot vsak drug dan. Pred tekmo samo poskrbim, da sem ogret in pripravljen na igro. Po navadi warmup scrim in/ali kakšen aim trainer.


Imate kakšen nasvet za bodoče e-športnike?

Neglede na to kaj se zgodi, vztrajajte in se ne predajte. Iz poraza se poskušajte čim več naučiti in postati močnejši za naslednji izziv. Vsak korak nazaj vam naj bo motivacija za 2 koraka naprej!


FOTO: London esports organization


R6: Siege vprašanja


Kakšen je bil občutek, ko ste izvedeli, da ste se uvrstili v profesionalno ligo?

Občutek je bil fenomenalen. Težko je opisati takšen občutek. Vso trdo delo se je obrestovalo, to je nekaj najlepšega. Bil sem tako fokusiran na igro, da sem potreboval 5 do 10 sekund, da sem se zavedal zmage in uvrstitve v ligo.


Katera ekipa misliš, da je tvoja največja konkurenca v sezoni?

Mislim, da se lahko vsaka ekipa, z izjemo NaVi, poteguje za najvišja mesta. Naša neposredna kokurenta pa mislim, da sta Audacity in Demise.


V trenutni meta, s katerimi operatorji največkrat tekmujete?

Največkrat tekmujem z Ash in Jager, vendar pa tudi veliko rotiram operaterje. V ekipi se bolj osredotočimo na stil igranja posameznika kot pa na operaterja.

Operaterje izberemo glede na potrebe strategije, vloge pa si razdelimo glede na stil igranja določenega operaterja. V današnjih dneh je vsak igralec sposoben igrati skoraj vsakega operaterja, zato je težko določiti igralca in operaterja.


Proti kateri ekipi najraje igrate?

Nasprotnik zame ni pomemben. Potrebno je odigrati 100% neglede na nasprotnika.

Želim pa igrati proti boljšemu nasprotniku zato, da se lahko čim več naučim. V tej sezoni se veselim tekme proti profesionalni ekipi Na Vi, ker vem, da bo najtežja in se lahko veliko naučim.


Katero ekipo in igralca je najtežje premagati?

Seveda bo najtežje premagati Na Vi saj so v pro ligi.


Kako ostanete mirni med pomembno tekmo?

Na to vprašanje vam ne znam odgovoriti. Miren sem po naravi.

Sam sem mnenja, da igram bolje pod večjem pritiskom kot pa brez pritiska. V košarki sem čutil malo adrenalina pred začetkom tekme, po prvem pisku sodnika pa sem v trenutku postal miren in osredotočen na tekmo. Mislim, da sem to prenesel tudi v e-šport.


Kako se učite novih map?

Nove mape je najbolje spoznati v t-huntu(training grounds) in sicer z “Buck-om” v defuse bombs.

Znebiš se vseh bot-ov nato pa imaš možnost odpreti velik del mape zaradi možnosti ammo restock-a. Poleg navedenega pa je vedno dobro pogledati tekme pro ekip. Veliko stvari se lahko naučimo od najboljših igralcev na svetu.


Kako je R6: Siege in igranje video iger na splošno vplival na vaše življenje?

Vpliva je mešan. So pozitivne stvari in negativne.

Negativna stvar je pomanjkanje časa za druge dejavnosti, še posebej športa(košarke), ki sem ga vzljubil od malih nog. Pozitivna stvar pa je lahko razvijanje novih sposobnosti in spoznavanje novih ljudi. Seveda pa ne pozabimo zadovoljenje moje potrebe po tekmovalnosti.


Mogoče še kakšen stavek vašim fanom?

Hvala vsem, ki me podpirate. Cenim vašo podporo in obljubim, da se bom trudil, da vas ne razočaram.

cookies-icon Politika Piškotkov

Uporabljamo lastne piškotke in tudi piškotke tretjih oseb, za posamezne in ponavljajoče se seje, da bi omogočili enostavno in varno navigacijo po naši spletni strani za naše uporabnike.

Hkrati uporabljamo piškotke za merjenje in pridobivanje statističnih podatkov o navigaciji uporabnikov. Piškotke lahko kadar koli konfigurirate in sprejmete ter spremenite svoje možnosti soglasja. Več informacij o naši politiki piškotkov lahko preberete tukaj.

Zavrni Sprejmi